Vragen en antwoorden
Bij het delen van medische gegevens via het LSP gaat het om persoonlijke informatie. Het is daarom voor u van belang om goed te weten waar u toestemming voor geeft. In deze vragen en antwoorden staan de belangrijkste zaken op een rij.
1. Als ik toestemming geef, wie kunnen dan mijn gegevens inzien?
Alleen huisartsen, waarnemend huisartsen (huisartsenposten), apothekers, ziekenhuisapothekers en medisch specialisten kunnen aansluiten op het LSP. Alleen deze zorgverleners kunnen dus uw actuele medische gegevens inzien. Dat mag alleen als u toestemming heeft gegeven. En als het nodig is voor uw behandeling. Zorgverzekeraars, werkgevers of bedrijfsartsen hebben dus geen toegang tot uw medische gegevens. Ook andere zorgverleners, zoals een psycholoog of een fysiotherapeut, kunnen uw gegevens niet inzien via het LSP.
2. Welke gegevens kunnen zorgverleners inzien via het LSP?
Zorgverleners die aangesloten zijn op het LSP, kunnen uw persoonlijke gegevens zien: uw naam, adres, geboortedatum, leeftijd, geslacht en BSN. Ook zien zij een overzicht van de medicijnen die aan u zijn verstrekt. Een waarnemend huisarts kan bovendien een samenvatting van uw huisartsdossier opvragen. Daarin staan:
- uw huidige gezondheidsproblemen;
- welke medicijnen u gebruikt;
- bekende allergieën;
- informatie over contacten met u in de laatste vier maanden of over de laatste vijf consulten;
- bijzonderheden die belangrijk zijn voor een waarnemend arts.
3. Hoe veilig is de uitwisseling van medische gegevens via het LSP?
De bescherming van uw persoonlijke en medische gegevens is geregeld in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
Om uw privacy te waarborgen is het gebruik van het LSP op verschillende manieren beveiligd:
- Zorgverleners kunnen niet zomaar aansluiten op het LSP. Hun computersysteem moet bijvoorbeeld voldoen aan strenge beveiligingseisen.
- Een zorgverlener krijgt alleen toegang tot het LSP met een speciale pas en een wachtwoord.
- U moet eerst toestemming geven aan uw zorgverlener voor het beschikbaar stellen van uw gegevens.
- Alleen zorgverleners die u behandelen, mogen uw gegevens inzien.
- Het inzien van uw gegevens moet nodig zijn voor uw behandeling.
- Er is nauwlettend toezicht op het gebruik van het LSP. Het LSP houdt precies bij wie welke gegevens op welk moment heeft ingezien. Zo kan dit altijd worden gecontroleerd, ook door u via het VZVZ Informatiepunt Online op www.vzvz.nl (zie vraag 4).
- Dankzij dit nauwlettend toezicht kan eventueel misbruik snel worden gesignaleerd.
4. Kan ik nagaan wie mijn gegevens hebben aangemeld en ingezien?
Ja, dat kan. Het LSP legt nauwkeurig vast welke zorgverleners uw gegevens beschikbaar hebben gesteld en welke zorgverleners uw gegevens hebben opgevraagd. U kunt hier een overzicht van aanvragen via het VZVZ Informatiepunt Online op www.vzvz.nl, de website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). U kunt kiezen voor een online inzage-overzicht of een overzicht op papier. Hiervoor heeft u DigiD met sms nodig. U kunt ook een inzageformulier opvragen bij het VZVZ Informatiepunt, telefoon 070 317 34 56.
Wilt u weten welke medische gegevens uw zorgverlener over u deelt? Vraag dan om inzage in uw dossier bij uw zorgverlener. Daar heeft u recht op.
5. Als ik toestemming geef, kan dan elke huisarts of apotheek altijd mijn gegevens inzien?
Zorgverleners mogen uw gegevens alleen opvragen als dat nodig is voor uw behandeling. En alleen aangesloten zorgverleners kunnen via het LSP uw gegevens inzien. Er vindt voortdurend controle plaats op het gebruik van het LSP.
6. Kan ik nagaan of mijn huisarts en apotheek zijn aangesloten op het LSP?
Op www.vzvz.nl vindt u een overzicht van alle zorgverleners die zijn aangesloten op het LSP. Hier kunt u nagaan of uw eigen huisarts en apotheek meedoen. Ook als uw zorgverleners nog niet zijn aangesloten op het LSP, kunt u bij hen aangeven dat u alvast toestemming wilt geven. Wilt u weten wanneer uw zorgverlener gegevens gaat delen via het LSP? Neem dan contact op met uw zorgverlener.
7. Hoe geef ik toestemming?
Uw huisarts en apotheek kunnen u om toestemming vragen. Dat gebeurt mondeling of schriftelijk via een toestemmingsformulier. Daarna leggen ze in uw dossier vast of u toestemming heeft gegeven. Soms heeft u bij uw huisartsenpraktijk of apotheek contact met meerdere artsen en assistenten. Dan is het voldoende als één van hen u om toestemming vraagt. U kunt ook zelf contact opnemen met uw zorgverleners. En u kunt online toestemming geven op www.ikgeeftoestemming.nl.
8. Kan ik mijn toestemming ook weer intrekken?
Ja, u kunt uw toestemming altijd intrekken. Dit doet u bij de huisarts en apotheek aan wie u toestemming heeft gegeven. U kunt uw toestemming ook via de VZVZ intrekken. De VZVZ brengt dan ook uw zorgverleners op de hoogte. Ten slotte kunt u uw toestemming online intrekken op www.vzvz.nl. Als u uw toestemming intrekt, kunnen andere zorgverleners uw medische gegevens niet meer raadplegen via het LSP. Ook niet in noodsituaties.
9. Kan ik gegevens in mijn dossier afschermen voor inzage door andere zorgverleners?
Ja, dat kan. U kunt uw huisarts en apotheek vragen om bepaalde gegevens in uw dossier niet te delen via het LSP. Die informatie kunnen andere zorgverleners dan niet zien als ze uw gegevens opvragen. Wilt u bepaalde gegevens laten afschermen? Bespreek dit dan met uw huisarts of apotheek. De beroepsorganisaties van huisartsen en apothekers hebben zelf vastgesteld welke gegevens noodzakelijk zijn voor de uitwisseling. Huisartsen stellen een zgn. professionele samenvatting beschikbaar en apothekers een overzicht van de meest recente medicatiegegevens.
10. Als ik geen toestemming geef, worden er dan helemaal geen medische gegevens over mij gedeeld?
Uw zorgverleners mogen uw gegevens alleen met uw toestemming beschikbaar stellen voor raadpleging via het LSP. Geeft u geen toestemming, dan kan het LSP daarvoor niet worden gebruikt. Maar zorgverleners kunnen uw gegevens ook via andere regionale netwerken delen. Uw zorgverlener kan u hierover meer vertellen.
Op www.vzvz.nl vindt u meer vragen en antwoorden over het elektronisch delen van medische gegevens via het LSP.